Dokumentärfilmer

Grizzly Man

2011-10-17 23:28 #0 av: Loveradio

En dokumentär om björnentusiasten Timothy Treadwells liv och död.

Grizzly Man heter dokumentären av Warner Herzhog om Timothy Treadwell och hans brinnande intresse och fascination för Grizzlybjörnar. Ett djur som anses livsfarligt. Dokumentären innehåller egna filminspelningar av Timothy Treadwell och hans möten med björnarna, men också intervjuer med personer som kände honom.

Timothy tillbringade 13 somrar i Katmai nationalpark, Alaska. Med sig hade han bara sin kamera och vid enstaka tillfällen sin flickvän Amie Huguenard. Han levde under dessa somrar ensam i nationalparken, omgiven av Grizzlybjörnar. Dagligen dokumenterade han sina möten med björnarna, som han kände en stark samhörighet till och ville skydda. Flera gånger varnades Timothy av parkskötarna om att leva så tätt inpå björnarna, men dessa varningar ignorerades. Med tiden kände Timothy att han vann björnarnas förtroende, och att de aldrig skulle skada honom. Han trodde sig ha en stark relation till björnarna och vid ett par tillfällen kom han så nära dem att han kunde röra vid dem.

I slutet på den trettonde sommaren hände dock det som inte fick hända. Timothy Treadwell och hans flickvän blev anfallna och dödade av en björn. De sista minutrarna av deras liv finns som ljudinspelning eftersom kameran hade varit på, men linsskyddet hade de inte hunnit dra av innan attacken.

100 timmars film hittade man som Timothy hade spelat in, tillsammans med ljudinspelningen. Det inspelade materialet lämnades över till organisationen Grizzly People, en organisationen som Timothy drev tillsammans med en nära vän. För dokumentären Grizzly använde Werner Herzhog sekvenser från de 100 inspelade timmarna av Timothys 5 sista år. Ljudinspelningen är inte med i dokumentären. Herzhog fick dock lyssna på ljudinspelningen i en del av dokumentären, tydligt bevärad. Efter han har lyssnat uppmanar han ägaren av bandet, en fd. flickvän till Timothy som inte hade lyssnat på den, att förstöra den. Endast ett fåtal personer har lyssnat på ljudinspelningen.

Fakta om filmen:

Orginaltitel: Grizzly Man

Regissör: Werner Herzhog

Utgivningsår: 2005

Längd: 104 min

Produktionsland: USA

Övrigt: Prisbelönad

Skriven av: Sara/Loveradio

Källor: Wikipedia, IMDb

 

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-18 00:34 #1 av: Loveradio

Rekomenderar denna dokumentär starkt! Här är trailern:

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-24 20:01 #2 av: [MonEnil]

Ja, den är otroligt bra.

Anmäl
2011-10-24 20:04 #3 av: Sweelin

Ja den ja! Glad Den var väldigt intressant!

Anmäl
2011-10-24 20:20 #4 av: Loveradio

#1,2 Ja visst är den! Tragiskt att han dog dock, men det kanske inte är så smart att leva så tätt inpå ett så farligt djur.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-24 20:35 #5 av: Maria

En mycket speciell film som jag gillade skarpt.

En mycket speciell människa ocksåFlört

/Maria

 

Anmäl
2011-10-25 00:23 #6 av: Loveradio

#5 Haha, ja lite udda var han allt ;)

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-10-25 16:50 #7 av: Ladydragon

är trött idag så jag orkar inte googla runt någon annan kanske orkar o vill

men jag läste en hel del om varför han dog för ett tag sen och om jag minns rätt så va det en björn som nyligen hade kommit dit och som Timothy va väldigt osäker på och höll avstånd till 
så det va ingen av dom björnarna han hade kommit väldigt nära och som han kände....tror det va ungefär så det förklarades men jag kan ha lite fel Obestämd mitt minne är inte det bästa

jag är lite osäker på om det är samma men 2009 så sände tv4 Grizzlymannens dagbok uppdelad på 8 avsnitt 
den finns fortfarande på Tv4 play om man vill se den dock så måste man ha premium

jag såg den som sändes på tv4 och jag tycker det är den bästa dokumentären jag har sett Skrattande

Anmäl
2011-10-25 19:51 #8 av: [Lostmybrain]

Åh den verkar bra!

Anmäl
2011-10-25 20:13 #9 av: Loveradio

#7 Ja visst är det en fantastisk dokumentär Glad

Ja det finns lite olika teorier om vad som egentligen hände och varför björnen attackerade.

Hittade denna sida där det står en hel del om Timothy och hans fru, och där man noga har analyserat vad man tror hände. Författarens teori är att Timothy och hans fru valde att stanna en vecka längre än de brukade, och att björnarna hade ont om mat.

Citat: "There was also speculation that bear #141 was a bear that Tim had never had contact with in past years. However, from statements made by Willy Fulton, the pilot that transported Tim and Amie in and out each year, "this was a bear he had seen before" on previous flights and was "just a dirty rotten bear, that Tim didn't like anyway, and wanted to be friends with but never happened". (Fulton 2004)


/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.