2011-10-17 16:35 #0 av: Loveradio

Vilket namn är det första namnet som dyker upp i huvudet när du hör ordet "dokumentär"? Kanske är det Michael Moore. Lär känna honom i denna artikel.

Michael Moore föddes den 23 April 1954 i industristaden Flint i Michigan, Usa. Han fick sitt genombrott som filmare 1989 med dokumentären "Roger and me". En film som handlar om hur nedläggningarna av General Motors (GM) påverkat hans hemstad och hur han försökte få tag i företagets VD Roger Smith, för en kommentar.

Genom åren har han gjort ett antal dokumentärfilmer, varav de två mest kända är Bowling for Columbine (en film om vapenindustrin) och Farenheit 9/11 (en film som kritiskt granskar Bush-administrationen). Bowling for Columbine belönades med en Oscar för bästa dokumentär. Och Farenheit 9/11 belönades med guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 2004.

Michael Moore har också gjort en spelfilm som heter "Canadian Bacon" och två tv-serier. Han har dessutom skrivit 4 böcker.

Michael är också politiskt aktiv och är känd för sina kritiska uttalanden om globaliseringen, privatisering, kapitalism, det amerikanska sjukvårdsystemet, kriget i Irak och fd. presidenten George W. Bush.

Michael Moore har många gånger kritiserats för att ljuga och förvrida sanningen för att tjäna pengar och många hävdar att hans flera av hans filmer är manipulativt ihopklippta. Detta tas upp i en kritiskt dokumentär om Michael Moore som heter "Michael Moore Hates America".

Hurvida man tror att Michael ljuger, eller berättar sanningen är upp till en själv att bestämma. Men en sak är säker, antingen hatar man honom eller älskar honom.

Skriven av: Sara/Loveradio

Fotograf: Armando Gallo

Källor: Wikipedia, Bulldozer